Pernah Terkena Sopak Garam Atau Ludahan Jin, Inilah Cara Untuk Merawatnya

Bismillah..aku kena ni time bujang2 dulu… slalu kena apabila cuaca sejuk or wktu mlm…. kyra dpt petua dri fb n cuba buat alhamdulilah dgn izin allah sya sembuh smpai skrg xda dh naik barang ni..

nie sya share skit petua ia.

Sopak garam

sejenis penyakit yang kerap melanda kita. dalam waktu yang pendek, mencuat tompok kemerahan di atas kulit dan juga kerasa gatal menyucuk nyucuk.

terus menjadi digaru terus menjadi besar tompokan tersebut.

sesungguhnya sopak garam merupakan penyakit dari kendala jin. orang – orang lama menyebutnya, kena “ludahan jin”.

dikatakan jin sopak garam ini wujudnya serupa asap yang bergerak.

tiada bercorak. dia seolah kristal lembut ataupun gell kristal yang bergerak terbang lama – lama lahan dan juga apabila dia merapati kulit kita merasa sangat gatal menyucuk.

Cara merawat

1. sajikan air setimba yang bercampur sintok dan juga limau nipis 7 biji dan juga setimba air garam semata – mata segenggam garam.

2. mulakan dengan membaca ruqyah ringkas: surah angkatan laut (AL) fatihah, ayat sofa, 3 qul.

3. mulakan dengan mandian air garam. jirus bermula dari kaki sampai ke bahagian kepala. perkenankan kering mendadak. selepas itu di bilas dengan air biasa sampai bersih.

4. mandian dengan air kombinasi sintok dan juga limau. jirus bermula dari atas kepala ke dasar sampai kaki. perkenankan pula sampai – sampai kering tanpa dilap.

5. setelah itu bahagian yang kena sopak disapu dengan bedak sejuk bercampur sedikit garam.

Info Tambahan, Jangan Cemas Bila Anak Terkena ‘Kelopak Garam’, Ini Ibu Ayah Patut Buat!

Badan tiba-tiba dipenuhi dengan bintik-bintik merah yang timbul secara tiba-tiba, gatal dan merebak dengan cepat seluruh tubuh. Inilah yang dinamakan gegata atau kelopak garam.

Bagi masyarakat di sebelah utara menggelarkan gegata sebagai Kelopak Garam. Manakala di Pantai Timur pula memanggilnya sebagai Lapar Garam. Macam-macam panggilannya kan?

Apa jua nama gelarannya bagi negeri anda, kelopak garam atau gegata, banyak yang anda perlu tahu mengenai masalah gegata ni.

Tulisan Kam Haryatie Abdul Mutalib di blognya, www.mommyshahab.com boleh juga kita jadikan panduan. Menariknya dia berkongsi beberapa petua yang dikumpulkan untuk perkongsian bersama. Selamat mencuba.

Minggu lepas, anak saya yang kedua, Qhalish, tiba-tiba je badannya gatal-gatal. Mula naik gatal pada jam 4 petang. Tapi start pukul 10 malam, tiba-tiba naik bengkak kecik-kecik.

Kesian sangat kat Qhalish. Tak henti menggaru. Tak tahu nak buat apa, saya terus bawa ke klinik time tu jugak. Sampai di klinik, doktor macam biasa bagi ubat makan untuk tahan gatal dan Calamine Lotion. Penting ni.

Saya nak share tips dan petua daripada rakan-rakan yang saya sharekan di FB.
Alhamdulillah ramai yang beri respon. Saya compile antara tips dan petua yang mereka share.

Cuka Dan Garam

Pernah Terkena Sopak Garam Atau Ludahan Jin, Inilah Cara Untuk Merawatnya

Bawang Kecil

Pernah Terkena Sopak Garam Atau Ludahan Jin, Inilah Cara Untuk Merawatnya

Air Sireh

Pernah Terkena Sopak Garam Atau Ludahan Jin, Inilah Cara Untuk Merawatnya

Air Garam

Mandikan anak dengan air garam. Sekadar gambar hiasan. Cantik pulak ku tengok gambar garam kaler pink ni.

Tepung Ubi Dan Bedak

Jumpa Doktor

Last option, anda boleh berjumpa doktor untuk dapatkan rawatan. Biasanya doktor akan bagi ubat tahan gatal (biasanya ubat selsema) dan lotion sapu. Kalau orang dewasa, biasanya doktor akan beri injection.

Solution untuk Qhalish

Untuk Qhalish, saya tak boleh nak bagi sebarang ubat makan atau sebarang suplemen atau apa sahaja yang ada rasa. Memang dia takkan makan punya. Akhirnya, ini solution yang paling sesuai untuk Qhalish.

Untuk anak-anak yang sama condition macam Qhalish, yang tak boleh telan sebarang ubat atau apa sahaja yang ada rasa, boleh cuba solution yang saya bagi pada Qhalish.

1. Calamine Lotion

Sapu di semua bahagian yang bengkak dan gatal.

2. Mandi dan berendam dengan air garam

Setiap kali mandi, Qhalish akan berendam dengan air garam. Tak kisah garam kasar atau garam bukit atau garam yang ada aura tu. Kasi kaw-kaw masin. Sambil dia berendam tu saya sapukan ke seluruh badan dan kepala.

3. Homepati tahan gatal

Memandangkan Qhalish serasi dengan homepati, saya usahakan jugak untuk dapatkan homepati sebagai salah satu usaha elakkan gatal.

Alhamdulillah, selepas 3 hari, semua gatal dan bengkak kian surut. Dan tidak berulang lagi. Kepada semua pembaca, anda boleh cuba sebarang tips dan petua yang dikongsikan oleh sahabat-sahabat saya di atas mengikut kesesuaian masing-masing.

Jika Anda Sukakan Artikel ini, Sila Kongsikan untuk Manfaat bersama